Bazeni

Bazeni

Otkriće folije za bazene je ne tako davno dovelo do otvaranja mogućnosti da veći broj ljudi može sebi da priušti bazen u dvorištu. Napredak u tehnologiji plastike za rezultat je imao veoma efikasne i ekonomične bazene izrađene od lajnera koji su, ne samo izgledom nego i smanjenjem cene postali konkurencija tradicionalnim bazenima od betona.

Lajnerski bazeni grade se tako što se u iskopanu rupu, nakon izlivanja armirane betonske ploče, postavlja ram koji može biti od različitih materijala (kod nas je to najčešće čelični lim), a zatim se unutrašnjost bazena oblaže specijalnom folijom (lajnerom). Za izgradnju lajnerskog bazena potrebno je 4 nedelje.

Lajnerski bazeni su ovalnog oblika i moguće je kombinovati ih sa različitim betonskim dodacima kao što su hidromasažni bazeni, prelivi, vodopadi itd.

Lajnerski bazeni izrađuju se u preko 20 dimenzija, a dubine su do 1.5m. Sva oprema (filtracija, atrakcije, rasveta, grejanje…) ugrađuje se prilikom montaže bazena. Kao i kod drugih vrsta bazena, i kod lajnerskog treba u fazi planiranja predvideti i onu opremu koja se želi ugraditi u budućnosti, kako bi se ostavila neophodna instalacija za kasniju ugradnju. Prednost ovog tipa bazena jeste niska cena.

Lajner se proizvodi u različitim bojama i dezenima. Debljina folije koju mi ugrađujemo je uvek 0.8mm. Postoje i folije od 0.6 mm, ali su one osetljivije i kraćeg veka trajanja.

Kada se postavi, folija iziskuje minimalno održavanje, i to praktično znači da je dovoljno oprati je par puta u sezoni, i to na visini na kojoj se nalazi linija vode, zato što je to deo lajnera koji se eventualno može zaprljati usled spoljnih uticaja.

Životni vek same folije je oko 10-12 godina, nakon čega se može jednostavno zameniti.

BETONSKI BAZENI: Betonski bazeni se grade tako što se na betonsku košuljicu postavljaju zidovi od armiranog betona. Nakon toga postavlja se hidroizolacija, a zatim i željeni završni materijal. Završni materijali kod izrade betonskih bazena mogu biti pločice (staklene ili keramičke), različiti premazi ili folije (lajneri). Ukoliko se radi sa lajnerom, hidroizolacija nije potrebna.

Po načinu odvođenja vode na filtraciju, ova vrsta bazena se deli na skimerske i prelivne bazene. Skimerski bazeni su oni kod kojih se skimer (otvor kroz koji voda odlazi do filtera) nalazi unutar bazena, a kod prelivnih bazena voda se konstantno preliva iz bazena i odlazi u podzemni betonski rezervoar, ispod ili pored bazena, odakle ide dalje na filtraciju.

BAZEN OD ISO BLOKOVA: Bazeni od ISO blokova, odnosno prefabrikovanih stiroporskih blokova omogućavaju uštedu, ne samo u vremenu koje je potrebno za izgradnuju bazena, nego i u novcu.

Glavna prednost ovog sistema gradnje jeste lakoća upotrebe: nakon postavljanja betonske ploče, blokovi se slažu, armiraju, a zatim se u njih sipa beton. Osim što je jeftiniji od klasičnog betonskog bazena, ovaj sistem gradnje je brži i lakši, a ujedno i čistiji za okolinu.

Zahvaljujući oblicima ISO blokova (pravougaoni i savijeni) može se izraditi bazen bilo kog oblika. Blokovi imaju i odlična termoizolaciona svojstva, tako da je odavanje toplote oko 10 puta manje zbog prisustva vazduha unutar materijala. Dugovečni su, vodootporni, postojani i otporni na mehaničke udare.

HIDRO MASAŽNE KADE: Hidromasažne kade mogu biti ugradne, i one se montiraju u pod, a mogu biti i samostojeće kade. Samostojeće kade se mogu instalirati u bašti, na terasi, verandi ili zimskoj bašti. Samostojeće kade daju veću mogućnost pozicioniranja, a dodatna prednost im je ta što je možete nositi sa sobom ako se preselite u novu kuću.

Sve hidromasažne kade opremljene su masažnim pumpama, grejačima vode, kontrolnim panelima, kao i opcionim dodacima za muziku, podvodnu rasvetu, itd.

Izrađuju se u različitim veličinama i za različiti broj osoba. Unutrašnja školjka može biti različitih boja, a oplata od različitih materijala (veštačko ili prirodno drvo ili metalna struktura).

Više informacija na sajtu naših partnera

Više informacija na sajtu naših partneraSoftwell.rs